Pes hyenový

18. května 2006 v 21:50 |  Psovité šelmy
Délka těla: 105 cm
Výška v kohoutku: 68 cm
Váha: 17 - 32 kg
Psi hyenovití mají pestré kožichy, na nichž se střídají skvrny bílé, černé a okrově žluté. Zbarvení se značně liší, nenajdeme dva jedince stejně vybarvené (ne náhodou jeho odborné jméno znamená "malovaný vlk"). Jsou obdařeni vynikajícím zrakem, čichem i sluchem.
Způsob života: Tito divocí psi žijí všude v afrických savanách jižně od Sahary ve smečkách, které mají až 20 členů. Každá smečka má své přísně střežené teritorium a členové smečky dodržují mezi sebou hodnostní pořadí, které si vybojovali. Zvířata mají uvnitř smečky přesně rozděleny úlohy: některá hlídají mláďata, zatímco zbytek smečky je na lovu.
Potrava a lov: Tento pes je skutečně nejobávanější africkou šelmou. Je mnohem větším nepřítelem zvířat než lev nebo levhart. Charakteristické pro tyto psy je, že svou kořist napadají zezadu. Kořist silné čelisti tohoto psa zpracují za několik minut. Nejčastější potravou psů hyenových je gazela Tomsonova , loví však i gazely Grantovy a nepohrdnou mláďaty pakoní a zeber, která se v panice oddělí od stáda a stanou se tak snadnou kořistí. V jižní Africe loví psi hyenoví i domácí zvířata,prasata bradavičnatá a větší druhy antilop.
Psi hyenoví mají pověst krutých, nelítostných zabijáků, ve skutečnosti své oběti zabíjejí okamžitě, ihned poté, co je dostanou na zem. Psi hyenoví žerou všichni najednou, přičemž zhltají co největší množství potravy. Někdy nakládají s kořistí značně nehospodárně, sežerou jen část a zbytek nechají ležet.
Rozmnožování: Psi hyenoví žijící ve východní Africe se páří kdykoliv během roku, v ostatních oblastech připadá období rozmnožování na první polovinu roku. Samice vrhá po 63 dnech březosti dvě až šest mláďat. Jeden až dva dny po porodu přinese svá mláďata ukázat ostatním členům smečky, kteří je pozdraví olíznutím.
Hlasové projevy: Kromě štěkání a vytí se pes hyenový projevuje i dalšími zvuky vyjadřujícími jeho pocity. Dospělý pes, který se ztratil smečce, vyluzuje zhruba jednu minutu trvající měkké vytí, načež tiše čeká na odpověď. Zbytek smečky po zaslechnutí jeho hlasu se mu vydá na proti.
Ochrana druhu: V důsledku stále silnějšího pronásledování člověkem je ve východní Africe stále vzácnější. V chráněných územích se osvědčuje jako účinný regulátor stavů kopytníků, zejména antilop.
Výskyt
V Africe od Súdánu po jižní cíp kontinentu, kde obývá travnaté pláně a savany, vyhýbá se lesům.

http://www.wildafrica.cz/images/animals/330_pes-hyenovy-hunting-african-wild-dog.jpg
http://www.wildafrica.cz/images/animals/386_pes-hyenovy19.jpg
http://www.wildafrica.cz/images/animals/331_pes-hyenovy14.jpg
Obrázek “http://www.wildafrica.cz/images/animals/th/16_lycaon1.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andrea Andrea | 1. října 2006 v 17:34 | Reagovat

hustý!!

2 horina horina | 19. března 2007 v 12:08 | Reagovat

co to je za krysu

3 dfds dfds | 21. dubna 2007 v 14:01 | Reagovat

pro horinu::to neni krysa ale hyjena ty kravo je videt ze nerozpoznaz hyjenu od krysy!!!!

4 Dingo Dingo | 25. dubna 2007 v 12:35 | Reagovat

ahoj mate to moc krasny

5 Dědeček Hříbeček Dědeček Hříbeček | 9. prosince 2007 v 22:01 | Reagovat

Pro dfds:jsi debilní... neumíš si přečíst ani nadpis, abys věděl co je vlastně na obrázku... Mimochodem hyjena se píše bez j... HYENA...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama